הטכנולוגיה כתומכת ומסייעת למטופל ומשפחתו

כיצד הטכנולוגיה של המאה ה-21 מסייעת לקשר ולתחושת ביטחון של המטופל ובני המשפחה?

הטכנולוגיה של המאה ה-21 מסייעת לקשר ולתחושת ביטחון ועצמאות תפקודית מיטבית, עבור המטופל ובני משפחתו. העזרים השונים מסייעים לאדם בתחומי החיים השונים:

  • התמצאות בבית ובסביבה.
  • תומכי חושי שמיעה ראייה, דיבור לטובת תפקוד עצמאי מיטבי.
  • חיישנים ועזרים מגוונים המאפשרים התניידות נוחה ובטוחה

כל אלה ועוד מתפתחים כל הזמן ומקלים על המטופל ובני משפחתו.

אתגרים בחיי היום יום של אדם מבוגר

טיפול באדם מבוגר או חולה במשפחה, הוא תהליך מורכב ורב אתגרים במסגרת הקשר הבין דורי.

לא אחת נתקל המטפל בקשיים פיסיים, רגשיים בטיפול בבן זוגו או בהוריו, כאלה הגורמים לחששות, לחצים, חוסר ביטחון ולתלות מכבידה הגוזלת משאבים רבים מבני המשפחה המטפלת.

העולם של היום מותאם לאנשים "רגילים", כאלה שכל חושיהם עובדים עצמאיים בהתנהלות היום יומית: הליכה, שמיעה, ראיה, ניידות ממקום למקום באופן חופשי. לעומת זאת אדם הנזקק לטיפול/תמיכה מכל סיבה שהיא, זמנית או קבועה עלול לסבול מקשיי תפקוד, התנהלות, המתמצאות במרחב, תפקוד יום יומי וטיפול עצמי הנובעים גם מתשישות נפשית ו/או פיזית.

בדרך זו עלול המטופל להתקשות בביצוע מטלות שנראות שגרתיות וקלות – לענות ולשוחח בטלפון, להפעיל מחשב, לדאוג לניקיון הבית ולניקיון גופו, להיכנס ולצאת מהמקלחת, לבשל ועוד. פעולות שנחשבות כפעולות יום יום הן אתגר של ממש עבור האדם עצמו ועבור האדם המטפל בו.

חברות ואנשים התגייסו כדי לחשוב ולייצר פתרונות טכנולוגים ממוקדים לצרכים השונים, וכיום עומדים לרשות האדם המבוגר ובני משפחתו עזרים רבים בכל תחומי החיים. אלה מבוססים על פתרונות טכנולוגיים, המתמקדים בראייה חדשנית כדי להנגיש מענים לאתגרים שעד לאחרונה הקשו מאוד על חיי המטופל המבוגר והמשפחה המטפלת.

הנגשה וניידות

מטרת דוגמאות אלה היא להעלות את המודעות, לשפוך אור ולזמן את האפשרי, המקל, להנגיש פתרונות רבים ומגוונים שכל יום מתפתחים ומשתכללים:

  • ניידות – פעולה פשוטה כמו הליכה היא אתגר וקושי אמיתי עבור אדם מבוגר. לפעמים הדבר נובע מבעיות שיווי משקל, ולעתים הדבר נובע מנכות ומחלות רקע. אם בעבר הפתרון היה כיסא גלגלים פשוט, הרי כיום אפשר לרכוש או לשכור כיסא גלגלים ממונע, אוטומטי ואף כיסא שיכול להתחבר למעלון בבית. בדרך זו האדם עצמו או בן זוגו לא צריכים להפעיל כוח רב כדי להתנייד ברחבי הבית או מחוצה לו.
  • מעלונים – בעבר אנשים שהתגוררו בבית עם שתי קומות, נאלצו לעבור להתגורר בקומה התחתונה או לעזוב את הבית, אם התקשו בעליה במדרגות. כיום אפשר להתקין בקלות מעלונים מסוגים שונים, המתאימים לכל סוג של גרם מדרגות ואשר מאפשרים לאדם להמשיך ולהשתמש בקומה העליונה וליהנות מפרטיות מלאה.
  • מיטות חשמליות – מתוכננות במיוחד לצרכים של אדם מבוגר או חולה. הן מתכווננות באופן אוטומטי לחלוטין באפשרות שלט, וניתן להעלות את מסעד הראש ואת מסעד הרגליים באמצעות שלט נוח. בדרך זו יכול האדם המבוגר לקרוא בנוחות, לצפות בטלוויזיה ואף לקבל אורחים במיטתו, אם אינו יכול לצאת ממנה. דגמים מסוימים של מיטות מאפשרות אף הסטה של המיטה והפיכתה לכורסא, כך שהאדם יושב ומדבר ישירות עם המבקרים שלו, ללא צורך לטלטלו או להרימו.
  • מנופי הרמה – אם מאפשרים להעביר את המטופל ממקום למקום וניתן לחבר אליהם ערסלים בטיחותיים ונוחים. בדרך זו ניתן לשאת את המטופל ממיטתו לחדר הרחצה, כאשר יש ערסלים שאף ניתן לרחוץ בהם את המטופל ואין צורך להוציאו. הדבר שומר על הכוחות של בן הזוג המטפל ומאפשר לו להמשיך ולסייע לבן זוגו בביטחון ובפרטיות מלאה.
  • עזרים בחדר האמבטיה – חדר האמבטיה הוא מקום מועד לפורענות, בשל הרטיבות והלחות השוררים בו ואשר עלולים לגרום להחלקה. נוסף על כך לעתים האדם שבו מטפלים מתקשה בהליכה ולכן הרחצה תהיה אחד הקשיים המרכזיים בשגרת היום. עזרים לחדר אמבטיה כוללים מאחזים המאפשרים תמיכה בעת כניסה ויציאה לרחצה, שירותים ניידים, מיטות רחצה, כיסא למקלחת, ספסל רחצה, כיסא רחצה מתקפל לקיר, שטיחונים למניעת החלקה ועוד.
  • אביזרים לקשיים חושיים – אנשים מבוגרים סובלים פעמים רבות מירידה בראייה, בשמיעה ואף באפשרות להביע עצמם. לשם כך פותחו אביזרים רבים המסייעים לאדם להביע עצמו, כך שיוכל להתבטא בנוחות ולהתקשר ביעילות עם משפחתו:
    • שמיעה – מעבר לפתרונות שמיעה כמכשירי שמיעה משוכללים, יכול המבוגר כבד השמיעה להיעזר בטלפונים מיוחדים, אוזניות לטלוויזיה, מגברים מיוחדים ועוד.
    • ראייה – מכשירי הגדלה למחשב או לספר, זכוכיות מגדלת מיוחדות עם תאורה נוחה, משקפיים מיוחדים לצפייה בטלוויזיה, שעוני קיר גדולים ומוארים, אביזרי מחשב מוארים כמקלדת או עכבר מוארים ועוד.

טכנולוגיה ורובוטיקה לטובת קשר מרחוק

אנו עדים כבר היום לשלל עזרים רובוטיים המסייעים לניהול בית מודרני, למשל שואב אבק רובוטי או מערכות מתוחכמות של "בית חכם" המאפשרות שליטה במערכות הבית השונות. מערכות רובוטיות אלה גויסו גם לעזרת הקשישים ובני המשפחה המטפלים בהם. תחום שנמצא בפיתוח מואץ הם חיישנים שיותקנו ברחבי הבית ויתריעו על סכנות שונות, למשל נפילות, דליפת גז, כמה זמן הקשיש נמצא בשירותים או בחדר האמבטיה, האם בוצע קשר עם מישהו מחוץ לבית וכך הלאה. רובוטים אלה אף יתריעו על הבעיה ויזעיקו עזרה במידת הצורך.

עזרים טכנולוגיים לרשות המשפחה המטפלת מאפשרים מעורבות אפקטיבית וניצול משאב הזמן עבור פיתוח הקשר הרב דורית, דיאלוגים מפיגי בדידות לטובת הורות ומשפחה בין בני המשפחה. מערכות אלה המנגישות קשר ויזואלי, שמיעתי, רגשי מספקות צוהר והצצה אל הבית עצמו באמצעות עזרים שונים ויקנו לקשיש המתגורר בגפו ביטחון, הפגת תחושת הבדידות ועצמאות וכמובן שמירה על עצמאות וזמן פנוי.

מטרת רשימה זו היא לשפוך אור על ההזדמנויות העולות מתוך הקשיים, כאלה שבאמת תומכות ומסייעות למטופל ולבני משפחתו / Caregiver. עזרים ואביזרים אלה מיועדים לשפר את עצמאותו של האדם המבוגר ושל האדם המטפל בו ומשפחתו. הם מאפשרים למטופל להמשיך ולהתגורר בביתו עם בן זוגו/משפחתו בסביבה המוכרת והבטוחה. שימוש מושכל בעזרים טכנולוגיים עשוי חשוב לנו בחצר הפנימית לשתף, ליידע, להעלות את המודעות שלכם כבני המשפחה אודות תחום מתקדם זה, כדי שכל אחת ואחד מכם יוכל לבחור את המתאים עבור המטופל במשפחתכם כדי להקל על ההתנהלות היום יומית, לאפשר עצמאות, ניידות תוך תפקוד מיטבי ותחושת תמיכה מיטבית שלכם כבני משפחה.

מומלץ להיעזר באיש מקצוע שיוכל לבקר בבית ולתת הצעה כמענה מדויק ומותאם לצרכי יקירכם, בחצר הפנימית תוכלו למצוא את "המומחים בחצר" שיעשו זאת באמפתיה ומקצועיות. בדרך זו ניתן לחסוך עוגמת נפש, זמן, כסף רב שכן המומחה יודע איזה מהאביזרים כלולים במסגרת ביטוח קופת החולים/ביטוחים פרטיים ואלו לא, מהו הפתרון המתאים לכל בעיה ואיזה אביזרים מתאימים לתקציב המוגדר.

אנו בחצר הפנימית שואפים להקל על חייהם של המבוגרים, המטפלים בהם ובני המשפחה המורחבת. אנו מציעים שירות של ייעוץ וליווי של אנשי מקצוע המומחים בגיל המבוגר, כולל מומחים לאביזרי בטיחות שונים.

מוזמנים לפנות בכל שאלה חייגו עכשיו 050-3117123 או צרו קשר

אולי תרצו לקרוא..

WhatsApp chat
Call Now Button דילוג לתוכן